Grenzen verleggen in 2017. Doe je mee?

2 januari 2017
Ter inspiratie: lees mijn verhaal.
Op het podium

Ieder jaar stel ik mezelf tot doel iets nieuws te leren/ervaren en mijn grenzen te verleggen. Eén van mijn dromen was om ooit letterlijk op het podium te staan en sportles te geven. Een groep mensen te motiveren en te inspireren, trots zijn en mezelf te laten zien. En dat is vandaag gelukt................

Angst?

Van jongs af aan heb ik altijd gesport en ik krijg enorm veel energie van het volgen van groepslessen in de sportschool zoals Zumba, RPM, Body-Pump en XCORE. Als vitaliteits-coach is bewegen een onderdeel van mijn vakgebied en tijdens het geven van vitaliteit workshops sta ik regelmatig voor een groep. Maar ook echt zelf op het podium staan is toch wel iets anders en vond ik erg spannend. Vragen als: durf ik het wel?, kan ik het wel?, vind ik het wel leuk genoeg?, ben ik wel goed genoeg?, kwamen allemaal in me op. Maar toch wilde ik het gaan ervaren. Liever geprobeerd en niet gelukt dan de rest van mijn leven denken aan deze droom en deze niet realiseren.........

Plan

Ik heb voor mezelf een plan gemaakt om te ontdekken hoe ik één van mijn dromen kan realiseren. Om te onderzoeken of het echt bij mij zou passen, heb ik aan een bevriende XCORE instructrice gevraagd of ik bij haar op het podium mocht meedoen met de les in plaats van in de zaal. Wauw en wat vond ik dat leuk!  (XCORE staat voor Xtreme CORE training).Tijdens XCORE train jij je buik, rug, benen en armen! Met een aluminium koker gevuld met grit dat bij elke beweging heen en weer beweegt in je handen, worden de spieren extra gestimuleerd. 

Oefenen en volharden

Helaas was de vacature bij mijn eigen sportschool net vervuld. Maar de clubmanager tipte me twee weken later voor een vacature van XCORE instructrice bij een andere vestiging.​ Op de vacature heb ik gereageerd. Er volgde een gesprek en meteen was er een click. Om de sfeer van deze sportschool te proeven, heb ik eerst de les in de zaal gevolgd en daarna een les naast de instructeur op het podium. En weer voelde ik blijdschap van binnen, ja dit is mijn droom, hier ga ik voor.... Ik kreeg een DVD met de les en ik kon aan de slag. Onder de kerstboom lag een portable DVD speler zodat ik overal kon oefenen. Met dank aan de Kerstman.
Oefenen oefenen oefenen, tellen luisteren en weer naar de DVD kijken. Frustratie omdat het niet snel genoeg gaat, stoom afblazen en weer door gaan. Met dank aan het thuisfront die mij bleven aanmoedigen. Ondanks de frustratie had ik er ook plezier in. Nu kwam mijn doorzettingsvermogen me goed van pas. Vallen, opstaan en weer doorgaan.

Yes I did it!!

De volgende stap was het instuderen van nummers en live op het podium twee nummers geven. Dat heb ik vandaag gedaan. Super blij en trots ben ik dat ik mijn grenzen heb verlegd door uit mijn comfort zone te stappen. Het ging niet perfect maar het was goed genoeg. Ik ga de XCORE opleiding volgen en nog heel veel oefenen. Ik volg XCORE lessen bij verschillende instructeurs en daar leer ik veel van. De inhoud is bij iedereen hetzelfde maar ieder heeft zijn eigen stijl van les geven. En dat vind ik mooi, jezelf zijn en in je kracht staan. En zodra ik er klaar voor ben, krijg ik mijn eigen vaste lesuur XCORE op maandagavond. Voorlopig blijf ik heerlijk oefenen en bereid ik me voor op het examen. Zo combineer ik werk met mijn passie, in dit geval sport. Ik geniet ervan en ik ben blij dat ik de durf heb gehad om mijn plan tot uitvoer te brengen. Dit gun ik iedereen.

Welke grens ga jij verleggen dit jaar?

2017 een nieuw jaar vol nieuwe mogelijkheden. Ik hoop dat bovenstaand verhaal jou inspireert om jouw grens te verleggen, te proberen, te leren en door te gaan. Als je eenmaal de eerste stap hebt gezet (hoe klein ook) volgt de rest. Het is niet altijd makkelijk en natuurlijk bestaat er een kans dat het niet lukt, maar dan heb je het geprobeerd. Het is niet erg om een uitglijder te maken, leer er van, sta op en ga door. Volharden in je doel. Dan weet ik zeker dat jij ook een podium kunt vinden zodat je trots op jezelf bent, al is het maar omdat je het geprobeerd hebt.

Gouden tips voor jouw podium

Bedenk nu wat je graag in 2017 wilt bereiken. Veel gehoorde voornemens zijn: een gezond gewicht, meer bewegen, stoppen met roken, een reis maken, een (andere) baan, meer tijd voor mezelf, meer rust, meer tijd doorbrengen met mensen die me dierbaar zijn........... Het maakt niet uit wat het is. Het gaat er om dat jou hart er sneller van gaat kloppen omdat je het graag wilt bereiken.

 • ​Maak een plan en deel dit op in kleine stapjes
 • Visualiseer wat jij doet/voelt/hoe je er uit ziet,  in je nieuwe situatie als je je doel hebt bereikt
 • Start vandaag nog door te onderzoeken en te experimenteren
 • Blijf niet bedenken achter je PC of boek, maar zet letterlijk de eerst stap
 • Kijk tussentijds of je nog op koers ligt en stuur bij
 • Beloon jezelf voor alles wat al gelukt is en wees daar dankbaar voor
 • Zoek mensen die je steunen (voor moeilijke momenten) en mensen die je inspireren (om van te leren)
 • Neem afstand van mensen die jouw plan tegenwerken
 • Deel jouw plan met zoveel mogelijk mensen om je heen, zo gaat het nog meer leven en kunnen anderen je helpen
 • Geeft het een kans van slagen en wees niet te kritisch
 • Valt er iets tegen, leer er van, en ga door. Volhard: het is jouw droom.
 • Geniet van je weg richting je doel. Neem een afslag als je dat nodig vindt.
 • Wees jezelf en wees daar trots op, al is het maar omdat je iets nieuws probeert!

Maar bovenal, maak er een geweldig jaar van! Jij bent verantwoordelijk voor jouw leven en de keuzes die je daarin maakt. Het podium is er al, je hoeft er alleen maar op te gaan staan. Gebruik je talent en wees jezelf want er zijn al anderen genoeg. Heel veel succes. Mocht je steun nodig hebben tijdens jouw proces. Neem gerust contact op onder nummer 06-22666466.

​Groetjes Karin

Delen: