Geslaagd: over doorzetten en uithoudingsvermogen

14 juni 2017
Vandaag op de dag dat de uitslagen van het middelbaar onderwijs bekend zijn geworden ter inspiratie een verhaal over mijn weg naar het behalen van mijn XCO sportinstructeurs certificaat.
De XCO opleiding

In januari begonnen aan een droom. Op het podium staan en een groepssportles geven. Heel spannend, maar kicken toen ik het had gedaan op 2 januari. Dat hebben jullie kunnen lezen in een eerdere blog. Dat geeft zelfvertrouwen. Toen naar de XCO instructeursopleiding op vrijdag de 13e januari. Gaaf om met 13 beginnende instructeurs en 2 mastertrainers opgeleid te worden tot instructeur. Wat een energie, oefenen, oefenen en nog eens oefenen voor mijn examen op 20 januari. Thuis uren voor de spiegel, techniek chorografie en conditie trainen met mijn XCO. Pff was dit nou zo leuk?

Het examen

Op 20 januari het examen….de spanning stijgt. En dan ben ik aan de beurt met nummer 5 de wave, mijn hart bonkt in mijn keel. Ik voel de angst opkomen met vragen als:
-        Kan mijn lichaam het wel aan na mijn Hernia? Na mijn hernia heb ik geen balans meer op mijn rechtervoet, en ik moet net de wave presenteren waarbij ik op een been moet staan.
-        Dadelijk klap ik dicht en weet ik de choreografie niet meer……..
-        Heb ik wel genoeg conditie?
-        Geef ik wel genoeg previews en tel ik wel goed af?
Maar ik ben sterker dan mijn gedachten en ik laat zien wat ik in huis heb. Pff, klaar en ik vond de presetatie best goed gaan, natuurlijk nog niet als een ervaren sportinstructrice maar ik mag ook nog groeien.

De uitslag

Wat een spanning, de uitslag laat 6 weken op zich wachten. Dan komt de mail met de uitslag, hart klop in mijn keel……..helaas gezakt. Mijn XCO uithoudingsvermogen en techniek waren niet goed genoeg. Weken van trainen volgden weer. Om mijn uithoudingsvermogen te trainen besloot ik hard te gaan lopen. Nooit gedacht dat ik dat zou kunnen …… Ik liep mijn eerste hardloopwedstijd van 5 kilometer op 17 april bij De Grootewielen loop. Weer een grens verlegd, trots en zelfvertrouwen groeide. Ook het vertrouwen in mijn lichaamskracht nam toe. Op 11 juni liep ik 7,5 km in Eindhoven bij de Pink Ribon Ladysrun. Wat een gaaf evenement voor het goede doel. In het kader van grenzen bewaken en grenzen verleggen is dit voor nu mijn maximum afstand. Ik heb ontdekt dat ik met hardlopen in ½ uur mijn hoofd leeg maak. Nooit geweten dat ik dat kon.

En voor de XCO bleef ik oefenen, dag in dag uit. Steeds weer groeien van de feedback van ervaren instructeurs op mijn lessen. Soms een traan en denken ik stop er mee. Was dit nu wat ik wilde? Misschien had ik niet om mijn 48e moeten bedenken dat ik dat XCO wel even zou leren. En tegelijkertijd die mooie momenten waarbij ik op het podium mijn les gaf en de energie en het contact met de groep voelde. Yes!! dat was toch echt waarvoor ik het deed. Ik had alleen wat meer tijd nodig.

Herexamen

Het herexamen volgde. De spanning steeg, 6 weken wachten op de uitslag. Weer gezakt…… feedback: ik was niet meer zo spontaan en enthousiast als de eerste keer en mijn techniek was nog niet goed genoeg. Verdriet, teleurstelling, boosheid volgde. Ik pakte mezelf op, focuste op mijn doel en ging nog harder trainen. Ik moest denken aan een Latijnse uitspraak die me bijgebleven was: Luctor et Emergo, ik worstel en kom boven.

Eindelijk geslaagd!

Drie keer is scheepsrecht hield ik me voor. Met mijn doorzettingsvermogen, training, de steun van alle mensen om me heen en het vertrouwen dat ik mijn droom kon verwezenlijken is het de derde keer gelukt mijn XCO examen te halen. Yes, ik ben er super trots op. Voor opdrachtgevers word ik nu ook ingezet als sportcoach. Daarnaast heb ik gezien dat ik metabolisch jonger ben geworden omdat mijn spiermassa is toegenomen en mijn vetmassa is afgenomen. Gaaf te zien dat sporten meteen een positieve invloed heeft op je lichaam en dat ik dat met mijn medische weegschaal ook kan meten.

Wat helpt?

-        Vertrouwen blijven houden in jezelf
-        Weten voor welk doel je wilt gaan
-        Teleurstelling verwerken en doorgaan
-        Steun van mensen om je heen
-        Jezelf tijd gunnen
-        Inzicht van het trainingseffect op je lichaam. (door medische weegschaal)

Wat levet het je op?

-        Meer zelf vertrouwen
-        Geluksgevoel van het behalen van je doel
-        Persoonlijke groei
-        Het opzoeken, bewaken en uiteindelijk verleggen van je grenzen.
​-        Meer energie en een fitter lijf

Ook jou gun ik het doelen te bereiken op het gebied van een gezondere leefstijl of eindelijk die droom te realiseren op werk of persoonlijkvlak die je maar blijft uitstellen.
Ik help je letterlijk en figuurlijk in beweging te komen. Neem gerust contact met me op 06-22666466

Delen: